• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/herbalkocaeliizmit?ref=bookmarks
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=905366129009
  • https://twitter.com/LVNTDINCEL
  • https://www.instagram.com/kilo_mucizesi_oksan
 
    • BAĞIMSIZ HERBALIFE NUTRITION ÜYESİ 0536 612 9009
    • Merhaba Biz Levent Dinçel ve Okşan Dinçel Size Herbalife Ürünleri İle İlgili Danışmanlık Yapmaya Hazırız.
HERBALIFE
İPUÇLARI

Posa - Lifli Beslenme


     SAĞLIK VE YAŞAM KALİTEMİZİN İYİ OLMASINI SAĞLAMAYA EN BÜYÜK DESTEK SİNDİRİM SİSTEMİMİZDEN GELİR. SİNDİRİM SİSTEMİNİN GÜZEL ÇALIŞMASI, HAYATİ FONKSİYONLARIMIZIN HEMEN HEMEN SİGORTASI GİBİDİR. HERBALIFE DİYETİSYENİ CANAN AKSOY' DA HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN BU KONUYA YARDIMCI OLMAK ADINA, SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIKLI KALABİLMESİ İÇİN BESLENME TARZIMIZIN NASIL OLMASI GEREKTİĞİNİ BU YAZISINDA ANLATMIŞ.


                             POSA –LİFLİ BESLENME


 
Vücudumuzun sindiremediği, kan dolaşımımızda emiliminin yapılmadığı karmaşık karbonhidratlara posa denir. Posa aslında bir karbonhidrattır ancak vücut tarafından sindirilemediği için kalorisi veya enerjisi yoktur. Posalar suda çözünen ve suda çözünmeyen posalar olarak ikiye ayrılır enerjisi yoktur. ve ikisinin de sağlığımız üzerinde önemli katkıları vardır.

  Suda çözünmeyen posalar bağırsaklarımızı harekete geçiren posalardır. Genelde bitkilerin hücre duvarlarından oluşurlar. Su içinde çözünmediklerinden suyu hapsederek hacim kazanırlar, böylece dışkıya hacim kazandırarak bağırsak faaliyetlerinin oluşmasını sağlarlar. Buğday, yulaf kepeği, kuru baklagiller, meyve ve sebzelerde bulunan posalar genelde suda çözünmeyen posalardır.

  Peki, posanın genel sağlığımız üzerine faydaları nelerdir?

  Posa, dışkı hacmini artırdığı için kabızlık ve kabızlığın getirdiği hemoroid, divertikül gibi rahatsızlıkların önüne geçer.

  Posa oranı yüksek olan diyetlerin özellikle kolon ve rektum kanserlerini önlemede oldukça etkin olduğu pek çok çalışmayla ortaya konmuştur. Posa, bağırsaklardan geçerken zararlı maddelerin bağırsakla temasını engelleyip atılmasını sağlayarak kanserden bizi korur.

  Posa açısından zengin besinler, yağ ve enerji açısından düşük besinler oldukları için kilo verme ve koruma konusunda etkilidirler. Posalı besinleri daha uzun süre çiğnediğimiz için tokluk hissimiz daha kolay oluşur, midede hacim kaplayıp mideyi geç terk ettikleri için de acıkma süremizi uzatırlar.

  Suda çözünen posalar ise, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olurlar. Posa, mide boşalmasını geciktirdiği için şekerin emilimini yavaşlatır. Bu da kan şekerinin kontrolünü sağlar.

 
  Suda çözünen posalar kötü kolesterol seviyemizi düşürürler. Posa, kolesterolün vücut tarafından sindirimini engelleyerek kolesterol seviyesini düşürmektedir.

  Peki, ne kadar posa almalıyız?

  Sağlığımız için günde 25-35 gram civarında posa almalıyız. Posa temel olarak bitkisel kaynaklarda bulunur.

  Posalı gıdalar hangileridir?

  Günde 5-7 porsiyon sebze-meyve veya salata tüketmek, posa alımınızı artıracaktır. Üç ana öğününüzde salata bulundurmak, ara öğünlerinizde meyve tüketmek, öğlen veya akşam yemeklerinden birinde sebze veya kuru baklagil tüketmek bunu sağlamanın en kolay yoludur.

  Beyaz ekmek yerine tam tane veya kepekli ekmekleri tercih edin. Ekmek öğünlerimizin vazgeçilmezidir, beyaz ekmek yerine posası daha yüksek olan tam tane veya kepekli ekmekleri tercih etmek posa alımınızı artırmanızı sağlayacaktır.

  Kabuğuyla tüketebildiğiniz meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketmeye gayret edin. Meyve ve sebze kabukları posa açısından zengindir. Aynı sebepten ötürü meyve suları yerine meyve yemeyi tercih etmenizi öneririm. Kuru meyveler hem sağlıklı atıştırmalıklardır, hem de posa oranları yüksektir. Günde birkaç tane kuru kayısı-erik-incir tüketmek de posa ihtiyacınızı karşılanmasına yardımcı olacaktır.

  Kuru baklagiller çözünmeyen posaları içerirler, haftada 2 kere kuru baklagil tüketmeye gayret edin.

  Her sabah kahvaltınızı peynir –ekmekle yapmak yerine çeşitlendirin ve yulafı deneyin. Yulaf, özellikle de yulaf kepeği suda çözünmeyen posayı bol miktarda içerir.

  Yemeklerinizde pirinç yerine bulgur kullanın. Bulgurun posası pirinçten daha yüksektir. Bunun dışında son dönemlerde hayatımıza giren kinoa, karabuğday, kepekli pirinç de posa açısından zengindir.

  Aldığınız posanın daha fazla işe yaraması için de su içmeyi ihmal etmeyin.

  Unutmayın vücut sistemimizin düzgün ve sağlıklı çalışması için gereken her şeyi ona vermemiz gerekir. Posa olmadan sistemimiz düzgün işlemez.

Canan AKSOY
Herbalife Danışman Diyetisyeni


 lifli, posalı gıdalar, herbalife


Yorumlar - Yorum Yaz
ÜYELİK BİLGİLERİ
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam98
Toplam Ziyaret638239
DÖVİZ BİLGİLERİ
AlışSatış
Dolar33.792233.9276
Euro37.470237.6203
TAKVİM
SİTE HARİTASI
GOOGLE TRANSLATE