• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/herbalkocaeliizmit?ref=bookmarks
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=905366129009
  • https://twitter.com/LVNTDINCEL
  • https://www.instagram.com/kilo_mucizesi_oksan
 
    • BAĞIMSIZ HERBALIFE NUTRITION ÜYESİ 0536 612 9009
    • Merhaba Biz Levent Dinçel ve Okşan Dinçel Size Herbalife Ürünleri İle İlgili Danışmanlık Yapmaya Hazırız.
HERBALIFE
İPUÇLARI

Besinlerin Buzdolabında Saklanması

 besinleri buzdolabında nasıl saklarız, herbalife, 0536 612 9009


    BESİNLERİN BUZDOLABINDA                        SAKLANMASI  

  Yediğimiz besinlerin satın alınması ve pişirilmesi dışında nasıl saklandıkları da çok önemlidir. Yiyecekleri tazeliklerini ve besin değerlerini kaybetmeden tüketebilmemiz için saklama şartlarına dikkat etmemiz gereklidir. Satın aldığımız pek çok besini saklamak için evlerimizdeki buzdolaplarına güveniyoruz. Peki, hangi besinin hangi koşullar altında, ne kadar zamanda tüketilmesi gerektiği hakkında neler biliyoruz?

  Et-Tavuk:Satın aldığınız etlerin, kasaplarda veya reyonlarda zaten bir süredir beklemekte olduğunu unutmayın. Bu nedenle kıyma alındıktan sonra buzdolabında 1 -2 günden fazla bekletilmemelidir, aynı şekilde sakatatlar da 1-2 günden fazla bekletilmeden tüketilmelidir. Parça etlerse (çiğ biftek, bonfile, pirzola, kuşbaşı gibi) buzdolabında 3-4 gün bekletilebilir. Çiğ tavuk ve hindi eti de buzdolabında 1-2 gün tutulabilir, piştikten sonraysa 3-4 gün saklanabilir. Etleri uzun süre saklamak istiyorsanız, kullanacağınız miktarlara bölüp, yağlı kâğıtlara veya buzdolabı poşetlerine koyarak buzluk veya dondurucuya kaldırmanız gerekir. Paketin yırtılması veya delinmesi etin havayla temas etmesini sağlayıp, etin kahverengileşmesine ve kurumasına neden olur, bu olay etin kalitesinin düşmesine neden olur. Burada size önerim sakladığınız etlerin üzerine satın aldığınız tarihleri yazmanız ve buzluğa önce koyduğunuz eti ilk pişirmeye özen göstermeniz. Dondurucuda kıyma ve kuşbaşı gibi etleri en fazla 4-5 ay, çiğ biftek 6-8 ay, pirzola 4-6 ay, parça etler 4-8 ay, sakatatlar 3-4 ay ve et sularını 2-3 ay saklayabilirsiniz. Çiğ tavuk ve hindi 1 yıl saklanabilir. Bundan daha uzun süre bekletilmesi sağlık açısından risk taşır. Etleri çözdürürken dondurucudan buzdolabına indirerek çözülmesini beklemek gerekir. Çözülmüş etler tekrar dondurulmaz. Etlerin saklama süresi ürünün satın alındığındaki tazeliği, yağ ve su miktarına göre değişir. Yağlar bozulmaya başladığı için, yağ miktarı arttıkça ürünlerin saklama süresi kısalır.
  Salam – sosis gibi işlenmiş ürünler paketleri açılmadıysa son kullanma tarihine kadar buzdolabında dayanabilir. Paket açıldıktan sonra buzdolabında dayanma süresi 3 gündür. Bu tip şarküteri ürünlerini dondurucuda da saklayabilirsiniz ama bu pek tercih edilen bir yöntem değildir. O yüzden tüketeceğiniz miktarı satın alıp en kısa zamanda tüketmek en makulü olur.

  Balık: : Balık alındıktan ve temizlendikten sonra buzdolabında 1-2 gün, buzlukta 4 gün, dondurucuda ise 6 ay saklanabilir. Dondurucuda saklanırken düz bir tabak içinde düzgün ve tek kat olacak şekilde saklanırsa çözünürken şeklini de koruyabilir. Balık çözdürülürken buzdolabına indirilip yavaş bir şekilde çözdürülmesi gerekir. Çözülmüş balık da tıpkı etler gibi yeniden dondurulmaz.

  Yumurta: Yumurtanın tazeliğini kaybetmemesi için serin bir yerde saklanması gerekir. Buzdolabında yumurta 3-5 hafta saklanabilir. Yumurta buzdolabında saklanırken yıkanmadan saklanmalı ve pişirmeden önce yıkanmalıdır. Yıkanıp saklanan yumurtanın üzerindeki gözenekler açılacağı için bayatlaması çabuklaşır. Yumurtanın dolaptaki diğer besinleri etkilememesi için, kapalı bölümde saklanması uygun olur veya satın alınan viyollerin (yumurta kabı) içinde de saklanabilir.

  Süt ve süt ürünleri: Açık alınan sütler kaynatıldıktan sonra buzdolabında ağzı kapalı cam kaplarda 2-3 gün muhafaza edilebilir. Pastörize sütler, oda sıcaklığında saklanmaz ve buzdolabında 2 günden fazla saklanması tavsiye edilmez. Uzun ömürlü (UHT) sütler açılmadıkları sürece oda sıcaklığında 1,5 ay, buzdolaplarında ise 3 ay bozulmadan saklanabilir. UHT sütlerin açıldıktan sonra 3 gün içinde tüketilmesi gerekir. UHT ve pastörize sütler dolapta saklanırken kutu kapaklarının kapalı tutulması gerekir.
  Yoğurt oda sıcaklığında birkaç gün bekleyebilir, buzdolabında ise ağzı kapalı olmak kaydıyla 2 hafta saklanabilir. Yoğurdun sulanmaması için içinde kaşık bırakılmamalı ve alınan kısım yüzeyi düzeltilerek bırakılmalıdır.
  Teneke peynirler karanlık ve serin yerde kendi kutuları içinde saklanabilir. Kalıp olarak satın alınan beyaz peynirler buzdolabında saklanmalıdır. Yumuşak peynirler iki hafta, yarı sert peynirler birkaç hafta, sert peynirler ise bir ay kapalı kaplar içinde buzdolabında saklanabilir. Kaşar peyniri ise kurumaması için streç filmlere sarılıp buzdolabında 2 hafta saklanabilir.

  Meyveler: Muz haricindeki bütün meyveler buzdolabında saklanmalıdır. Portakal, limon, elma, armut gibi meyveler 1-2 hafta, üzüm, şeftali, kayısı gibi meyveler 4-5 gün, kiraz, çilek, dut gibi meyvelerse 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Meyveler yıkanmadan saklanmalıdır.

  Sebzeler: Patates, soğan, sarımsak gibi sebzeler dışındaki tüm sebzeler buzdolabında saklanmalıdır. Ispanak, marul ve domates gibi sebzeler 2-3 gün, lahana, havuç, kereviz gibi sebzeler 6-7 gün, taze fasulye, bakla ve bezelye gibi sebzeler 3-4 gün tazeliklerini buzdolabında korurlar. Nemlerini kaybetmemeleri için ıspanak, marul, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler temiz havuz kâğıtlara sarılarak buzdolabında saklanabilir. Sebzeleri de meyveler gibi yıkamadan saklamak gerekir.
  Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir. Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilir.

  Buzdolabı Nasıl Yerleştirilmeli?

  Buzdolabının en üst rafına peynir, yoğurt ve süt ürünleri, bir altındaki rafa pişmiş yemekler ve salatalar, bir alt rafa pişmemiş et, tavuk ve balıklar ayrı kaplarda ve kapalı olarak konulmalıdır. Sebzelik bölümünde ise meyve ve sebzeler saklanmalıdır. Buzdolabının kapısında margarin, tereyağı, salça, reçel, salata sosları ve içecekler saklanabilir.


  Herbalife Danışman Diyetisyeni Canan Aksoy
  

Yorumlar - Yorum Yaz
ÜYELİK BİLGİLERİ
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam38
Toplam Ziyaret641570
DÖVİZ BİLGİLERİ
AlışSatış
Dolar34.115934.2526
Euro37.625337.7760
TAKVİM
SİTE HARİTASI
GOOGLE TRANSLATE